Tanssia ja voimistelua 

jo vuodesta 1923 

1920-30-luku

Seuran puheenjohtaja Aira Ikonen on oman vuosijuhlavuotensa kunniaksi etsinyt Iskun arkistoista kuvia seuran pitkältä tanssi- ja voimistelutaipaleelta. Julkaisemme kuvia eri vuosikymmeniltä joka viikko syksyn 2019 aikana (klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana).

Tämän päivän Iskulaisen joukkuevoimistelun ja kilpailujen  juuret ulottuvat  tästä päivästä 1920 -luvulle asti. Seuran juhlien ja iltamien ohjelmassa oli jo tuolloin aina voimistelua, jota ryhmät esittivät. Liikehdintä oli tyylikästä, harkittua, kaunista ja hyvin harjoiteltua.

Ensimmäiset voimisteluasut olivat vaatimattoman harmaat 20-luvun mallin mukaan. Väriä voimisteluasuun saatiin ompelemalla käsin seuran merkki jokaiseen pukuun. Käsin ommeltu merkki oli myös seuran miesten voimisteluasussa. Useimmilla urheiluseuroilla oli oma merkkinsä joka oli urheilijoille tärkeä, ja se kertoi mistä seurasta ollaan kotoisin! Jalassa käytettiin itse valmistettuja voimistelujalkineita. 

1940-50-luku

Isku on kautta vuosikymmenten järjestänyt toimintaa naisille ja tytöille kaikkina vuodenaikoina. Kesällä ja talvella retkeiltiin lähiympäristössä ja tietenkin voimisteltiin ja tanssittiin. Ohjelmia harjoiteltiin juhlia ja iltamia varten ja osallistuttiin aina kenttänäytöksiin liittojuhlille isolla joukolla. Sodan jälkeen vuoden 1946 liittojuhlat ovat kansakunnan muistissa ennennäkemättömänä tapahtumana. Yli 10000 naisvoimistelijaa täytti Helsingin pallokentän sinivalkoisissa asuissaan. Iskun puvustossa on edelleen tallella tämän liittojuhlan asuja.

Esitysohjelma "Punaiset hansikkaat" oli suosittu ohjelmanumero iskulaisten esittämänä erilaisissa juhlissa. Myös tämän ohjelman alkuperäiset asut ovat Iskun puvustossa. Kauniin vihreät puvut, musta silinterihattu ja punaiset hansikkaat!

Kulttuuriakin harrastettiin ahkerasti. Laulunäytelmä "Pohjanneidon kosinta" oli monien juhlien vetonaula ja iltamien odotettu ohjelmanumero.

Kuvassa Iskun voimistelijoita Rantaperkiön työväentalolla ohjaajansa ja säestäjänsä kanssa. Seuran voimistelijoiden esityksissä oli useimmiten pianosäestys ja Iskullakin oli ihan ikioma säestäjä. Tähän yhteiskuvaan on päässyt myös silloin 3 -vuotias pikkutyttö, joka edelleen toimii Iskussa!

Esiintymisasut ovat olleet aina tarkasti mietittyjä, ja pula-aikana esityksiin tehtiin asut vaikka ohjaajan ikkunaverhoista! Lieneekö tämän kuvan "Kaksi vaaka" -tytöillä verhoista tehdyt esiintymisasut vaiko kreppipaperista? Sekin oli materiaalina, kun kaikesta oli 40- luvulla pulaa. Tosin ideoista ei ollut, ja kun esitys tarvitsi kauniit asut, ne tehtiin vaikka tyhjästä!

1960-luku

Innostus voimisteluun ja tanssiin ja suuriin voimistelutapahtumiin kasvoi vuosien myötä ja niistä innostuttiin ja niihin innostettiin! Varoja toimintaan kerättiin erilaisilla tapahtumilla, mm.  muotinäytökset olivat suosittuja ja vetivät yleisöä kiitettävästi. 


Hieno kahden viikon ulkomaanmatka yhdessä muiden tamperelaisseurojen kanssa Itävaltaan vuonna 1964 oli ikimuistoinen. Ruotsin ja Euroopan halki matkattiin bussilla ja teltoissa majoituttiin ja ruokailut sujuivat komeasti leirialueilla tai matkan varrella.
Liikuntasommitelmat, "Rytmi", "Sininen hetki", "Tunnelma" ja "Merimiestanssi" olivat seuramme naisten ja tyttöjen liikuntaesityksiä juhlissa ja iltamissa. 

TUL Tampereen piirin piirinmestaruuskilpailuihinkin osallistuttiin aktiivisesti, ja vuonna 1961 Iskun naisten ja tyttöjen joukkueet voittivat piirin mestaruudet! 
Naisilla oli hennon sinivihreä voimistelupuku ja tytöillä sininen vekattu hame ja valkoinen pusero.