Tanssia ja voimistelua jo vuodesta 1923 

1920-30-luku

Seuran puheenjohtaja Aira Ikonen on oman vuosijuhlavuotensa kunniaksi etsinyt Iskun omista kuva-arkistoista kuvia seuran pitkältä tanssi- ja voimistelutaipaleelta. Julkaisemme kuvia eri vuosikymmeniltä joka viikko syksyn 2019 aikana (klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana). Kuvia on julkaistu vuosien varrella mm. erilaisissa Rantaperkiön Iskun juhlajulkaisuissa.

Tämän päivän Iskulaisen joukkuevoimistelun ja kilpailujen  juuret ulottuvat  tästä päivästä 1920 -luvulle asti. Seuran juhlien ja iltamien ohjelmassa oli jo tuolloin aina voimistelua, jota ryhmät esittivät. Liikehdintä oli tyylikästä, harkittua, kaunista ja hyvin harjoiteltua.

Ensimmäiset voimisteluasut olivat vaatimattoman harmaat 20-luvun mallin mukaan. Väriä voimisteluasuun saatiin ompelemalla käsin seuran merkki jokaiseen pukuun. Käsin ommeltu merkki oli myös seuran miesten voimisteluasussa. Useimmilla urheiluseuroilla oli oma merkkinsä joka oli urheilijoille tärkeä, ja se kertoi mistä seurasta ollaan kotoisin! Jalassa käytettiin itse valmistettuja voimistelujalkineita. 

1940-50-luku

Isku on kautta vuosikymmenten järjestänyt toimintaa naisille ja tytöille kaikkina vuodenaikoina. Kesällä ja talvella retkeiltiin lähiympäristössä ja tietenkin voimisteltiin ja tanssittiin. Ohjelmia harjoiteltiin juhlia ja iltamia varten ja osallistuttiin aina kenttänäytöksiin liittojuhlille isolla joukolla. Sodan jälkeen vuoden 1946 liittojuhlat ovat kansakunnan muistissa ennennäkemättömänä tapahtumana. Yli 10000 naisvoimistelijaa täytti Helsingin pallokentän sinivalkoisissa asuissaan. Iskun puvustossa on edelleen tallella tämän liittojuhlan asuja.

Esitysohjelma "Punaiset hansikkaat" oli suosittu ohjelmanumero iskulaisten esittämänä erilaisissa juhlissa. Myös tämän ohjelman alkuperäiset asut ovat Iskun puvustossa. Kauniin vihreät puvut, musta silinterihattu ja punaiset hansikkaat!

Kulttuuriakin harrastettiin ahkerasti. Laulunäytelmä "Pohjanneidon kosinta" oli monien juhlien vetonaula ja iltamien odotettu ohjelmanumero.

Kuvassa Iskun voimistelijoita Rantaperkiön työväentalolla ohjaajansa ja säestäjänsä kanssa. Seuran voimistelijoiden esityksissä oli useimmiten pianosäestys ja Iskullakin oli ihan ikioma säestäjä. Tähän yhteiskuvaan on päässyt myös silloin 3 -vuotias pikkutyttö, joka edelleen toimii Iskussa!

Esiintymisasut ovat olleet aina tarkasti mietittyjä, ja pula-aikana esityksiin tehtiin asut vaikka ohjaajan ikkunaverhoista! Lieneekö tämän kuvan "Kaksi vaaka" -tytöillä verhoista tehdyt esiintymisasut vaiko kreppipaperista? Sekin oli materiaalina, kun kaikesta oli 40- luvulla pulaa. Tosin ideoista ei ollut, ja kun esitys tarvitsi kauniit asut, ne tehtiin vaikka tyhjästä!

1960-luku

Innostus voimisteluun ja tanssiin ja suuriin voimistelutapahtumiin kasvoi vuosien myötä ja niistä innostuttiin ja niihin innostettiin! Varoja toimintaan kerättiin erilaisilla tapahtumilla, mm.  muotinäytökset olivat suosittuja ja vetivät yleisöä kiitettävästi. 


Hieno kahden viikon ulkomaanmatka yhdessä muiden tamperelaisseurojen kanssa Itävaltaan vuonna 1964 oli ikimuistoinen. Ruotsin ja Euroopan halki matkattiin bussilla ja teltoissa majoituttiin ja ruokailut sujuivat komeasti leirialueilla tai matkan varrella.
Liikuntasommitelmat, "Rytmi", "Sininen hetki", "Tunnelma" ja "Merimiestanssi" olivat seuramme naisten ja tyttöjen liikuntaesityksiä juhlissa ja iltamissa. 

TUL Tampereen piirin piirinmestaruuskilpailuihinkin osallistuttiin aktiivisesti, ja vuonna 1961 Iskun naisten ja tyttöjen joukkueet voittivat piirin mestaruudet! 
Naisilla oli hennon sinivihreä voimistelupuku ja tytöillä sininen vekattu hame ja valkoinen pusero. 

1970-80-luku

Iskun voimistelutoiminnan liikuntasommitelmaperinteistä ammennettiin vuosittain uutta ja laajennettiin toimintaa entisestään. Koreografiat  syntyivät omien ohjaajien toimesta monipuolisista teemoista eri-ikäisille ryhmille, jotka osallistuivat piirin ja TUL:n kilpailuihin. Kuvissa Iskun nuorten joukkue Rantaperkiön Iskun liikuntasalissa ja kauden päättäjäisten iloinen naamiaiskulkue Rantaperkiön raitilla. Joskus päättäjäisiä vietettiiin myös ohjaajan puutarhassa.

Iskun voimistelutoiminnan vauhti kiihtyi 80-luvulle tultaessa.  Eri-ikäisiä lapsia hakeutui joukkueisiin Härmälän ja Rantaperkiön kouluilta, ja muodostettiin uusia joukkueita. Tässä pikkutyttöjen joukkue ohjaajansa kanssa kilpailutauolla.Iki-ihanat Iskun ikinuoret esiintyvät kuvassa näyttävästi Sampolan lavalla.


Iskun menestykäs yli 35-v kilpailujoukkue kuvattuna kilpailusuorituksessa Pyynikin palloiluhallilla.

Iskun pikkutytöt johtavat joukkoa Tampereella TUL:n voimistelujuhlilla 1984 kohti Ratinan stadionia.

Uusia ohjaajia saatiin mukaan toimintaan ja koulutuksiin ja salit täyttyivät harrastajista. Kilpailujoukkueita oli lähes jokaisessa liiton kilpailusarjassa. Jos on  kyse uusien liikuntaohjelmien laatimisen vauhdista ja luovuuden "kukkasista" niin myös tällä saralla olimme seurana kärjessä! Menestystä tuli TUL:n taidetapahtumissa, joukkuevoimistelukilpailuissa sekä tunnustuksina kilpailujen parhaista koreografioista. Kuvissa ki-ihana tanssinäytelmä "Kuorossa" ja liikuntasommitelma "Täytenumero". 

(klikkaamalla kuvia näet ne suurempana)

Pikkkutyttöjen joukkue Rantaperkiön koululla 80 -luvulla.

Naisten 80-luvun edustusjoukkue "Lilat" oli monen juhlan ja näytöksen odotettu esiintyjä. Vuosien varrella tälle joukkuelle laadittiin lukemattomia ryhmätanssiesityksiä ja voimisteluohjelmia kilpailuihin ja näytöksiin. Tämä joukkue palaa usein aikalaisten muistoihin ja keskusteluihin unohtumattomana jopa yli seurarajojen!

Härmälän koulun maanantaijumppa oli 70- 80- lukujen ponnahduslauta joukkuevoimisteluryhmiin. Kiinnostus kasvoi, kun sana kiersi, joukkueita lähti kilpailemaan piirin ja liiton kilpailuihin ja voimistelijat saivat kivat kilpailupuvut. Kuvassa seuran pikkutytöt kilpailemassa Varalassa.


Osallistumiset suurille voimistelujuhlille ovat olleet harrastuksen kohokohtia. Myös Tampereella vuonna -84 osallistuttiin kenttäohjelmiin, kuten isojen tyttöjen ohjelmaan Ratinan viheriöllä.


1980-90-luku
IIoisia Iskun pikkutyttöjä kilpailutauolla Hervannassa 1980-90-lukujen taitteessa!Naisten joukkueelle syntyi voimistelun kilpailuohjelmien lisäksi ryhmätanssiohjelmia joka vuodelle, parhaimmille vuosille kaksi. Kuvassa naisten joukkue ohjelmallaan "Pumpulin plikat" näytöksessä Tampereen Työväenteatterin (nyk. Eino Salmelaisen näyttämö) lavalla.

Iskunrannan leirikesä oli jo talvella mielessä. Seuran hankkima kesänviettopaikka Teiskossa oli leiripaikkana vertaansa vailla. Mukavaa yhdessäoloa, hauskoja leikkejä, teltoissa sai olla yötä, sai uida, saunoa ja retkeillä lähimaastossa. Ja leirin kruunasi päätöspäivän leiriolympialaiset!

TUL:n liittojuhlilla Iskun tytöt esiintyivät keskellä Helsinkiä, suositulla esityksellä "kolikolisee". Tähän esitykseen puukengät teetettiin oikein suutarilla ja iloiset haalarit kudottiin varta vasten tähän esitykseen.


Naisten iki-ihana liikuntaesitys "Urheiluruutu". Esitys valmistui TV-2 Urheiluruudun tunnusmusiikkiin. Esityksen aikana katsomossa kävi kuiske, mitä urheilulajia esitettiin. Tässä kuvassa ralliauto, johon kuvioon ja "rallikisan" voittajan tuuletukseen ohjelma usein päättyi.


Pikkutytöt valmennusleirillä Kisakeskuksessa, uusissa iloisissa seuraverkkareissa.Iskun joukkueet yhteiskuvassa kilpailujen päätteeksi Pyynikin palloiluhallin salissa .Yli 35 vuotiaiden naisten palkittu joukkue ja Vuoden joukkue -tunnustus.

Nuorten joukkueemme palkintojen jaossa Kotkassa. Tämän joukkueen kilpailu-ura oli pitkä ja joukkueen esityksiä saimme ihailla voimistelukilpailuissa ja ryhmätanssikilpailuissa.


Yhteiskuvaan asetuttiin aina kisakauden päätyttyä. Näitä kuvia on edelleen mukava katsella vuosikymmentenkin jälkeen. 


Iskun voimisteluväki ohjaajineen osallistui myös valtakunnallisesti merkittävään Tampereen kaupungin juhlavuoden tapahtumaan Tammerkosken partaalla. Mukana oli 300 tamperelaisseurojen jäsentä. Yhdessä teimme tämän pääsuunnittelijat Tuula Linnusmäen ja Minna Saaren hienon teoksen. "Kunnianositus Pumpulitehtaan tytöille"oli  mieliinpainuva, ennennäkemätön kokonaisuus.


Valokuvaajatkin innostuvat osallistumaan voimistelutoimintaan kanssamme vangitakseen vielä kuviin kilpailutunnelmat ja kauniin suomalaisen naisvoimistelun liikekielen. Erilaiset ohjelmien aiheet vievät valokuvaajan, joukkueen ja valmentajat "miljööseen" kuvausmatkalle. Iskun naisten joukkue Hatanpään arboretumissa.

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelmat ja liikuntasommistelmat vuorottelivat iskulaisten voimisteluryhmien vuosisuunnitelmissa. Harjoiteltiin sekä voimistelu- että tanssikilpailuihin. Näin saatiin monipuolisuutta ja vaihtelua harjoitteluun. Nuorten modernia tyyliä liikuntasommitelmassa!

Nuorelle Iskun menestyksekkäälle joukkueelle etsittiin hieno kuvauspaikka kilpailuohjelman tunnelmaa ja tyyliä vahvistamaan. Tässä ollaaan kuvattavana Lapinniemessä tunnelityömaan alla!

Seuran 80 -vuotisjuhlat!  Satuvoimistelua  Sampolan lavalla ja ohjaaja tietysti mukana: Olisi mukava tietää mitä näille lapsille kuuluu ja kuuluuko voimistelu ja liikunta heidän elämäänsä? Se on seuratoiminnan tavoite ja tietysti se, että tapahtumistamme on jäänyt mukavia muistoja elämän polulle.

TUL:n liittojuhlat Helsingin Stadionilla olivat liikunnan riemua. Näytöksen teema oli Luonto ja kokonaisuuteen sävelletty musiikki sekä eri-ikäisten ohjelmat "Metsän salaisuus", "Tuuli ja tuuliviiri", "Sateen jälkeen", "Humiseva metsä" kuvasivat luonnon monimuotoisuutta liikkeiltään ja väreiltään. Iloisia ilmeitä ja joukkueita Iskussa riitti. Iskun joukkuemäärä kasvoi ja kilpailuihin osallistuttiin ahkerasti.Saimme joukkoomme ihania pikkutyttöjä harjoittelemaan, kilpailemaan ja osallistumaan erilaisiin tapahtumiin. Ja kisatauolla hymyiltiin kuvaajalle. Näin sai valmentaja meistä kivoja kuvia kisareissuilta vuosien varrelta!


Valokuvaaja kiersi kanssamme kuvausmatkoilla, esimerkiksi Pyynikin kesäteatterin ulkolavalla!

Iskun nuorten naisten joukkue Oulussa, hyppy nousee ja kilpailutilanne on parhaimmillaan. Kilpailu, jossa kaikki Iskun 10 joukkuetta oli loppukilpailuissa, mitaleita ja palkintoja ropisi ja iloisen palkintokilinän saattelemana juoksimme junaan!


Ohjaajat ovat vuosien aikana harjoituttaneet joukkueille erilaisia lapsia kiinnostavia aiheita ja niihin laadittuja liikuntasommitelmia joukkuevoimisteluohjelmien lisäksi. Pukuhuoneissa on ollut tunnelmaa ja vipinää, kun tytöt ovat heittäytyneet eri ohjelmien "vaatimiin" rooleihin.


Tampere -talo kuvauspaikkana kisakauden jälkeen. Hymyt herkässä, mitalit lasivitriinissä!
Vuoden 1996 tapaus oli, kun Iskun joukkue voitti Seinäjoella yli 18v naisten sarjassa hopeaa. Kilpailupuvusta käytiin sanomassa, että "Emme ole nähneet mitään näin kaunista". Taiteellinen joukkueen voimistelija maalasi koristeen jokaiseen pukuun käsin. Kilpailujen musiikkipöydällä kaikkien muiden joukkueiden musiikit olivat kasetilla, vain Iskun joukkueen musiikki oli CD-levyllä!  Historiaa sekin…

Pikkutyttönä alkanut voimistelijan ura jatkuu parhaimmillaan aikuisten sarjaan asti. Yhdessäolo treeneissä, kilpailuissa ja tapahtumissa, yhdessä koetut ilot ja surut, pettymykset ja onnistumiset. Ja ketäpä ei lisäksi ne kymmenet piirinmestaruus-, liiton mestaruus- ja SM- mitalit lämmittäisi. Näiden vuosien aikana juotiin monet mitalikahvit!

Kun kerran valokuvaaja saatiin kanssamme kuvauspaikoille niin Iskun naisjaostokin (nyk. voimistelujaosto) asettui kuvaan. Jaosto on yli 95 vuoden ajan mahdollistanut eri-ikäisten tyttöjen ja naisten liikunta- ja kilpailutoiminnan seurassa ja kouluttanut eteenpäin pyrkiviä ohjaajia ja valmentajia.

Liikkeen kauneutta Varalassa: opiskelut edessä ja kokoonpanomuutoksia tapahtui, mutta periksi ei annettu. Lajin kauneus ja itkettävän ihanat ideat ja korkealle asetetut tavoitteet vetivät mukaansa vuosi vuodelta. Lämpimän kiitoksen ansaitsevat eri vuosikymmenten voimistelijat sinnikkyydestä ja pitkäjännitteisyydestä harrastustaan, joukkuettaan ja lajiaan kohtaan.