Ikinuori Vieno Hietanen, 91 vuotta, aina vaan liikunnan pauloissa!

30.7.2020

Haastattelen seuramme jäsentä Vieno Hietasta heinäkuun leppeässä illassa. Kuulumisten vaihdon jälkeen Vieno muistelee vuolaasti ajankohtaa, jolloin hän tuli mukaan Rantaperkiön Iskun toimintaan. Vieno muutti perheineen Tampereen Viinikkaan 1950 -luvulla ja sieltä Härmälään.

- Härmälässä 60- luvulla menin muina miehinä katsomaan, mitä Härmälän koululla tapahtuu, ja siellä Eila Hautanen ohjasi naisten voimistelua ja liityin joukkoon mukaan. Ohjasin voimistelua kymmeniä vuosia Härmälässä, Rantaperkiössä ja Peltolammin koululla. Menin Härmälästä kävellen Peltolammin koulullekin ja kyllä vähän pelotti syyspimeällä kulkea. Mutta ei se intoa laimentanut!


Mikä sinut on saanut pysymään Iskussa?

- Yhteisymmärrys ja toverillisuus ja se, että on saanut olla sellainen kuin on, ja on ollut hyvä seurahenki. Olen saanut ohjata ja osallistua sydämeni kyllyydestä toimintaan ja edelleen on mukava olla mukana.


Vienon kertoillessa tapahtumia saan tietää, miten hän nuorena muutti Mommilan Haminankylästä Tampereelle, ja että liikuntaa Vieno on harrastanut jo lapsena, yleisurheilua, voimistelua ja pesäpalloakin.

-Haminankylän Hakassa kun olin, niin ennen vanhaan iltamia järjestettiin paljon, ja ohjelman jälkeen oli aina tunti tanssia, sielläkin ohjasin ja esiinnyinkin yksin. Äitini ja isäni voittivat kotiseudulla tanssikilpailut, ja olin siitä niin ylpeä ja ajattelin että minunkin on päästävä tämmöiseen toimintaan mukaan.


Mikä mielestäsi on Iskussa ollut parasta? 

-Kaikki, kaikki on ollut niin hienoa, salissa oleminen ja ohjaaminen, seuran liikunnallinen toiminta ja se, kun ollaan oltu yhdessä porukassa. Vieläkin, kun Iskun voimistelijoita, joita vuosia ohjasin, tulee kadulla ihan juosten vastaan, niin aina halataan ja muistellaan niitä hienoja aikoja. Olen ollut kiitollinen, että olen saanut olla Iskun porukassa ja kun on kerran liittynyt Iskuun niin pitää täyttää velvollisuus ja olla mukana. Ja lentopallopelejä odotan innokkaana, milloin muuten on ensimmäinen peli?


Vieno on ollut koko ikänsä iloinen ja energiaa täynnä, ja on mahtava esimerkki kaikille nuoremmille liikunnan myönteisistä vaikutuksista. Omaan ikäänsä ja terveydentilaansa liittyen Vieno pääseekin kertomaan tapauksen, kun hän kävi omalääkäriään ennen tämän eläköitymistä ”tervehtimässä”. 

- Pääsin siinä samalla sitten kyselemään mitä lääkärin pikkutytölle, joka jumppasi Iskussa, kuuluu!

Vieno antaakin toimintaohjeet meille kaikille terveyden ylläpitämiseksi:

-Jatkakaa ja jaksakaa, se on terveyden merkki ja jäsenet pysyvät kunnossa. Itsekin käyn lenkillä joka aamu ja liikunta on minut terveenä pitänyt! Olen ollut aina sakissa enkä jäänyt petille odotteleen. Vaikka minulta jäi ohjaaminen, niin liikunta ja voimistelu ei koskaan. Kävelkää, juoskaa ja hyppikää niin ette tarvitse mitään pillereitä! On mulla itselläkin verenpainemittari, mutta en mää sillä mittaile, parempi vaan, kun ei tiedä liikaa! Millainen tunne se on, kun on verenpainetta?


Miten mielestäsi Iskun toiminta ja voimistelutoiminta on muuttunut vuosien aikana?

- Ihailen, miten hienoja joukkueita Iskussa on, ja ihmettelen miten moneen solmuun lapset menevät ja ovat niin taitavia, etten meinaa silmiäni uskoa. Nautin niin valtavasti, kun käyn katsomassa näytöksiä ja kilpailuja.  


Toteammekin, että kun harjoituksia on nykyään useamman kerran viikossa niin lapset oppivat paljon ja entistä nuorempana. Vieno kertoo olevansa ilahtunut myös siitä, että vanhemmat tuovat lapsiaan harrastuksen pariin. Hän käy itse ahkerasti seuraamassa lentopallopelejä ja seuraa voimistelijoiden kilpailuohjelmia katselmuksissa ja kilpailuissa.


Iskun tulevaisuusnäkymiin Vienolla on varma vastaus:

-Kaikkihan nyt Rantaperkiön Iskun tietää! Miten sen sanoisin, näyttää hyvältä ja tulossa on varmaan lisää voimistelutunneille porukkaa ja kiva, että lentopallossa on paljon nuorten joukkueita, nostan kyllä Iskulle hattua korkealle. Toimintakin on muuttunut nykyaikaiseksi, on ihanaa seurata toimintaa ja se yhtenäisyys on ihailtavaa.

                                                                    

haastattelijana Aira Ikonen

Vieno Hietanen on kuvassa oikealla ja haastattelija Aira Ikonen vasemmalla.